Ziua Internațională a Iei Românești

13În data de 21 Iunie 2015, Asociația pentru Vorbirea Bănățană a fost gazda celui de-al doilea eveniment din viața sa, mai exact, Ziua Internațională a Iei Românești.

Simbol internațional al folclorului românesc, ia este sărbătorită în fiecare an în data de 24 Iunie, acesta fiind un prilej de bucurie pentru comunitățile românești de pe întreg mapamondul.

Asociația V.O.R.B.A, fiind una dintre cele care urmăresc păstrarea și promovarea tradițiilor și a simbolurilor românești, nu putea să omită și acest simbol important al României. Astfel, în data de 21 Iunie 2015, ne-am adunat, cu mic, cu mare, în curtea unei case tipic tradiționale din zona Banatului, aflată în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, pentru a sărbători ia românească.

În frumoasa zi de duminică, ne-am deschis porțile casei și am devenit gazdele unui eveniment deosebit. Vvizitatorii au avut ocazia să vizualizeze expoziții de port popular autentic din Colecția Etnografică Marius Matei și din Banatul Sârbesc prin invitatele noastre Bunicuțele Uzdin.

Pe lângă aceste expoziții, vizitatorii mici și mari au avut șansa să participe la ateliere de creație cu tematici diferite (pictură, modelaj, cusut motive de ie) sub îndrumarea Atelierelor Licurici, a Bunicuțelor Uzdin și a Asociației ArheoVest.

În această zi minunată ne-a fost alături și artistul olar Nicholas Leș, care și-a etalat talentul de modelare a lutului pe roata de olar, acesta fiind unul dintre punctele de atracție principale ale evenimentului.

Văzul și auzul ne-au fost încântate, pe parcursul zilei, de poezia în grai bănățan recitată de elevii Școlii Gimnaziale din localitatea Margina și de către dansul popular al copiilor din cadrul Asociației „Lunca Pogănișului” din Berini.

Evenimentul s-a bucurat de vizita și interesul unui număr mare de persoane, asta dovedindu-ne că românii doresc să își păstreze tradițiile și să le transmită generațiilor prezente și viitoare; acest lucru ne impulsionează în a ne continua misiunea principală a asociației, aceea de a culege și transmite mai departe tradițiile românești.