Târgul Babelor

afis tagul babelorPrimul eveniment organizat de Asociația pentru Vorbirea Bănățană a avut loc în data de 1 Martie 2015 și a fost numit „Târgul Babelor”, denumire pornită de la mitul babelor de Martie și, astfel, am dorit să urăm și un frumos „Bun venit!” primăverii.

Evenimentul și-a deschis porțile începând cu ora 11:00, în cele trei săli dedicate acestuia. În sala de conferințe de la etajul 1 ( în clădirea din cadrul Muzeul Satului Bănățan) s-au desfășurat atelierele de creație dedicate atât copiilor cât și adulților, unde aceștia au avut posibilitatea să își creeze mărțișoare prin tehnica modelajului, a croșetatului, a împletitului și a picturii. Vizitatorii au avut șansa să realizeze și șnur pentru mărțișoarele lor, din ață roșie și albă, pentru a le putea atașa la mărțișoarele realizate prin celelalte tehnici. În cadrul evenimentului a avut loc și o decernare de premii copiilor care au creat cele mai frumoase mărțișoare, ziua fiindu-le dedicată, în primul rând, lor. În cele două săli rezervate evenimentului, de la parterul clădirii, vizitatorii au avut ocazia să viziteze o expoziție etnografică de port popular din colecția personală a domnului Marius Matei și din colecția Asociației „Bunicuțele Uzdin”, cât și o expoziție de pictură naiva din colecția domnului Viorel Cristea și a doamnei Ileana Oalge.

Toți vizitatorii au primit, la plecare, și broșura informativă a Asociației pentru Vorbirea Bănățană, precum și o frumoasă poezie despre mărțișor, „Povasta mărțișorului”, autor doamna Maria Mândroane, care a fost un partener de nădejde în organizarea evenimentului nostru (din partea Muzeului Satului Bănățean). A fost, de asemenea, disponibil pentru cei interesați, și un ABeCedar ilustrat în grai bănățan.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de vizitatori, dat fiind faptul că a fost cel dintâi organizat de Asociația V.O.R.B.A de la înființarea ei. De asemenea, ne-am bucurat de o mediatizare deosebită pe mai multe canale de informare a publicului, cum ar fi radio, televiziune, presa scrisă, internet.
Feedback-ul vizitatorilor a fost unul pozitiv și, cu mențiunea din partea lor, că vor veni negreșit și la următoarele evenimente organizate de asociație, mai ales în cadrul Muzeului Satului, această locație fiind considerată una accesibilă și plăcută.

Locația aleasă a fost una specifică evenimentului și vizitatorii au devenit, astfel, mult mai sensibili în ceea ce privește păstrarea tradițiilor românești care definesc zona Banatului, iar mulți dintre ei s-au arătat doritori să afle informații legate de scopul și obiectivele Asociației pentru Vorbirea Bănățană și chiar interesați de a ne oferi ajutor și sprijin în realizarea acestora.